Home » Bourkes » Informatie

Informatie

De bourke parkiet

Latijnse naam: Neopsephotus bourkii
Oorsprong: Australië
Familie: Papegaaien v/d oude wereld
Grootte: 20 - 24 cm
Gewicht: 40 - 60 gram
Levensduur: +/- 18 jaar

Geslachtsrijp: 8 maanden
Broedrijp: 1 jaar

Eitjes per legsel: 3 - 6 eitjes (om de dag)
Broeden vanaf: 2e eitje (alleen de pop)
Eitjes komen uit: tussen 18 - 20 dagen

Jongen ringen: tussen 6 - 10 dagen oud
Ringmaat: 4.0 mm

Wildkleur bourke parkiet man

voeding

De basisvoeding bestaat net als bij valkparkieten uit grof parkietenzaad, er zijn ook speciale neophema mengelingen in de handel die gegeven kunnen worden. Natuurlijk kunnen ook pellets gevoerd worden, groenvoer vinden ze vaak ook lekker maar bouw dit op en begin met kleine beetjes! Net als voor veel vogels is trosgierst ook voor de bourkes echt een lekkernij. Qua voeding zijn de bourke parkieten en valkparkieten dus heel erg vergelijkbaar. Meer info kunt u hier lezen!

huisvesting

Bourkes zijn echte vliegers en zullen zich dan ook bijna niet verplaatsen door te klimmen. Hier dient natuurlijk rekening mee gehouden te worden bij de huisvesting. Zorg voor een ruime kooi en dat ze goed van stok naar stok kunnen vliegen, ze vinden het ook fijn om af en toe lekker los te kunnen vliegen door het huis. Bourkes kunnen ook goed gehuisvest worden in een volière met andere soorten, daar het rustige vogeltjes zijn en geen slopers.

Geslachtsbepaling

Over het algemeen zijn de popjes wat kleiner van formaat en hebben een iets smaller ronder kopje dan de mannen. Bij wildkleur is het onderscheid heel makkelijk, de mannen hebben dan boven de neus blauwe veertjes (zie foto bovenaan deze pagina), bij de pop ontbreken deze.

Kweek

Wordt aan gewerkt!