Home » Info » Geslachtsbepaling

geslachtsbepaling

Er zijn verschillende manieren om het geslacht te bepalen bij een valkparkiet, bij sommige is het meteen aan het uiterlijk te zien, merk dit aan het gedrag, of weet je dit aan de hand van de ouders van het valkje. Hier een opsomming van de mogelijkheden die er zijn om het geslacht te bepalen.


Uiterlijk
Het geslacht bepalen d.m.v. het uiterlijk is natuurlijk het makkelijkst. Het nadeel is dat dit bij jonge valkparkieten vaak nog niet mogelijk is en je dan de jeudrui af moet wachten (meestal tussen de 6 - 9 maanden).
De wildkleur valkjes hebben wanneer ze jong zijn allemaal het uiterlijk van een pop. Naarmate ze ouder worden krijgt de man een gele kop. Bij de pop blijft de kop grijs van kleur. Hetzelfde geldt voor de witmasker, de kop van de pop blijft grijs en bij de man wordt de kop, naarmate hij ouder wordt, wit.

Wanneer je een opaline valkparkiet hebt behoudt de pop altijd haar parels, een man raakt naarmate hij ouder wordt zijn parels kwijt. Dit duurt bij de een 1 jaar en kan bij de ander wat langer duren. 

Heb je een bont valkje? Dan is het helaas aan het uiterlijk niet te zien of het een man of pop is, dit zou dan duidelijk worden door het gedrag of je zou een DNA test uit kunnen laten voeren.


Gedrag

De meeste mannen hebben een heel typisch gedrag als het op valkparkieten aankomt. Mannen zijn wat meer aanwezig en poppen zijn over het algemeen rustiger. Mannen hebben ook macho gedrag om zo indruk te maken op de popjes, denk hierbij aan: vleugels wijd (vaak in combinatie met fluiten), paraderen in/op de kooi, het fluiten van bepaalde deuntjes (poppen roepen vaak alleen en zullen niet echt dingen nafluiten), het tikken op de tralies of voerbakje is ook typisch gedrag voor een man. 


DNA
Wanneer je bijvoorbeeld niet wilt wachten tot de 1e rui of opzoek bent naar een bepaald geslacht om een koppel te vormen kun je ook een DNA test uit laten voeren. Hiervoor zijn een aantal veertjes nodig van de vogel die je dan op kan sturen naar een laboratorium. Hier wordt er dan aan de hand van het DNA op de veer, getest of de vogel een pop of man is!

Bleekmasker witmasker jong, met een grijze kop
(Geslacht onbekend, indien pop blijft de kop zo)

Yoshi: volwassen bleekmasker witmasker man, volledig op kleur met een gele kop.

Link op jonge leeftijd, nog helemaal gepareld

Link al ouder en groot deel van zijn parels kwijt!

Birdie, onze man met typisch mannen gedrag!