Home » Info » Huisvesting

huisvesting

De kooi
Wanneer je een valkparkiet aan gaat schaffen is een kooi natuurlijk ook heel belangrijk! Let er vooral op dat de kooi niet alleen verticale spijlen heeft maar ook horizontale spijlen. Valkparkieten klimmen graag en dit is natuurlijk makkelijker met horizontale spijlen. De grootte van de kooi is natuurlijk ook heel belangrijk, het is heel lastig hiervoor een 'standaard' maat te geven. Hierbij geldt natuurlijk hoe groter hoe beter! Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel het valkje uit de kooi mag om lekker rond te vliegen.


Plaats v/d kooi
Iets waar van tevoren ook over nagedacht moet worden is waar je de kooi gaat plaatsen. Zorg dat er minimaal 1 zijde van de kooi tegen een muur wordt geplaatst. Let erop dat de kooi niet op de tocht staat of dicht bij de verwarming, tocht is natuurlijk nooit goed en kunnen ze ziek van worden. Te dicht bij de verwarming kan de temperatuur te veel schommelen en kan de vogel niet goed door de rui komen. Ook moet de kooi niet constant in de zon staan, af en toe een beetje zon in de kooi is geen probleem zolang de vogel zelf kan kiezen dat hij in de zon of in de schaduw kan gaan zitten. 

Let er ook op wanneer je de vogel uit zijn kooi doet dat alle deuren én ramen dicht zijn! Houd in het begin ook gordijnen voor de ramen dicht, in het begin weten ze vaak nog niet waar de ramen precies zijn en heb je kans dat ze hier tegenaan vliegen.. Met alle gevolgen van dien!


Bodem v/d kooi
Er zijn veel soorten bodembedekkers op de markt wat je kunt gebruiken in de kooi. Schelpenzand, beukensnippers, hennepvezel, corbo, zeoliet etc. Elk met zo zijn voor -en nadelen, die ga ik hier van de meesten op een rijtje zetten.

  • Schelpenzand: is wel de bekendste bodembedekker, nadeel hiervan is dat het snel op kan stuiven en zo in de oogjes kan komen. Dit geeft daarnaast ook redelijk wat troep om de kooi. Voordeel is dat het goedkoop is en er vaak al grit/maagkiezel doorheen zit.
  • Beukensnippers: wordt ook veel gebruikt, stuift niet op en ze kunnen hier wat op knabbelen. Let op dat ze dit niet gaan eten! Nadeel is dat het niet heel erg goed vocht opneemt.
  • Hennepvezel: is licht van gewicht en kan hiervoor ook wat opstuiven als de vogels fladderen, neemt daarentegen wel goed vocht op.
  • Corbo: zijn korrels van mais, nemen redelijk goed vocht op en de poepjes blijven bij een hoopje bij elkaar waardoor dit goed te verwijderen is. Is niet heel zwaar van gewicht en kan hierdoor wel wat uit de kooi gefladderd worden.
  • Zeoliet: wordt vaak in volières gebruikt. Is zwaar van gewicht en neemt goed vocht op.

Zitstokken
Deze zijn heel belangrijk aangezien de vogel hier natuurlijk de hele dag op zit. Gebruik niet te dunne zitstokken dan zullen de nageltjes niet goed slijten. Zorg er ook voor dat er stokken van verschillende diktes aanwezig zijn voor het oefenen van de pootjes. Maak géén gebruik van plastic zitstokken. Wanneer ze hieraan gaan knagen kunnen ze dit plastic binnen krijgen en er komen tevens scherpe randjes aan, hier kunnen ze zich weer aan verwonden.

 

Speelgoed

In de kooi van een valkparkiet moeten natuurlijk speeltjes aanwezig zijn. Zo zal de vogel z'n eigen niet snel gaan vervelen. Let erop dat je speeltjes neemt die stevig zijn en goed van kwaliteit. Wanneer je touwspeeltjes in de kooi hebt let er dan op dat de vogel hier niet van gaat eten. Verder zijn er veel speeltjes met hout, natuurlijk leer, etc. die heel erg geschikt zijn. Verander regelmatig de inrichting van de kooi, zo blijft het leuk voor de vogel.

 

Speelplaats buiten de kooi
Wanneer je een tamme valkparkiet hebt mag deze ook vaak uit de kooi. Wat dan ook erg leuk is dat ze een vertrouwde plek hebben. Vaak zitten ze dan op de kooi of zoeken hun eigen plekje in de kamer. Het is dan ook fijn als je ze zelf een plekje geeft waar ze mogen zitten, een speelboom of speelplaats is hier ideaal voor! Er zijn hiervoor speciale speelplaatsen op de markt maar het is natuurlijk nog leuker om zelf een speelplaats te maken voor je vogel. Dit hebben wij ook gedaan voor onze vogels, een foto hiervan zie je hiernaast.

Wanneer je graag zelf zoiets wilt gaan maken let er dan op dat je gebruik maakt van onbewerkt hout! Vaak wordt hiervoor vurenhout gebruikt, dit is gewoon te koop in de bouwmarkt samen met de stokken.

Alle kooien die wij voor onze valkparkieten hebben zijn montana kooien.
Dit zijn kooien van erg goede kwaliteit!

Corbo

Zeoliet

Snowy met speeltjes op de achtergrond!