Home » Info » Kweken

kweken

Voordat je begint met kweken is het zéér aan te raden je van tevoren heel goed in te lezen en hier goed over na te denken. Het is niet maar even een kwestie van een pop en man bij elkaar zetten met een bloedblok. Hier komt veel meer bij kijken! Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, daar ga ik op deze pagina wat meer uitleg over geven.

Beginnen met kweken

Het kweken begint natuurlijk met een koppeltje, een man en een pop. Deze 2 moeten elkaar natuurlijk ook wel leuk vinden, dit merk je vaak doordat ze met elkaar kroelen en elkaar opzoeken. Net als bij mensen heb je ook koppeltjes die niet met elkaar klikken en dan zullen er ook geen jongen komen. De leeftijd van de pop en de man is ook erg belangrijk. Aan te raden is om pas te gaan kweken met de pop vanaf een leeftijd van 1.5 - 2 jaar, zo verklein je de kans op legnood aanzienlijk! De man moet minimaal 1 jaar zijn maar het nestje heeft meer kans van slagen wanneer de man ook wat ouder is. Daarnaast moeten beide vogels ook in goede conditie zijn, niet te dik maar zeker ook niet te mager! Ze moeten ook beiden gezond zijn, het opvoeden van de jongen vergt best wat van de oudervogels dus dit is zeer belangrijk.

Wanneer je vogels buiten zitten ben je afhankelijk van het kweekseizoen, dit is meestal van maart t/m september. Wanneer je vogels binnen zitten ben je hiervan niet afhankelijk, dan kun je het hele jaar door kweken. Let er dan wel op dat de luchtvochtigheid goed is en de vogels voldoende lichturen hebben.

Als voorbereiding zorg je er ook voor dat de vogels voldoende kalk op kunnen nemen voor de vorming van het ei en ter voorkoming van legnood, zorg ook voor voldoende eivoer. Ga de inrichting van de kooi voor óf tijdens het kweken ook niet meer veranderen, hiervan kunnen de vogels van slag raken. 

broedblok

Voor het kweken met valkparkieten heb je ook een broedblok nodig, deze moet niet te klein maar ook niet te groot zijn. De maten die meestal worden aangehouden voor valkparkieten zijn 25x25x30 cm, het invlieg gat moet 7-8 cm zijn. Je kunt broedblokken kopen in de dierspeciaalzaak of je kunt ze zelf maken. Valkparkieten hebben geen nestmateriaal nodig, een flinke laag zaagsel in het blok is voldoende.

Wanneer de broedblok hangt kan het inspecteren van het blok beginnen, het ligt aan het koppel hoe snel dit allemaal verloopt, wanneer ze dit gedaan vindt de paring meestal plaats.

eitjes

Het 1e eitje wordt gelegd 2 weken na de eerste paring van het koppel. Een volledig legsel bestaat meestal uit 4 t/m 7 eitjes, dit verschilt per koppel, de eitjes worden om de dag gelegd. Vanaf het 2e of 3e eitje gaan de vogels broeden, de man en de pop doet dit om de beurt. De pop broedt meestal 's nachts en de man overdag. Tussen de 18 en 21 dagen nadat het koppel is gaan broeden kan het 1e eitje uitkomen, omdat de eieren om de dag worden gelegd komen deze meestal ook om de dag uit. Van tevoren is het ook mogelijk om de eitjes te schouwen, dit doe je met een speciaal lampje om te zien of de eitjes bevrucht zijn. Dit kun je zien als het eitje +/- 4 dagen is bebroed, dan zijn er rode adertje zichtbaar, is de binnenkant wit met een eierdooier dan is het ei onbevrucht. Let erop bij het schouwen dat je het lampje aan de kant van de luchtkamer houdt (de bolle kant van het ei), anders is dit niet goed zichtbaar, wees ook altijd erg voorzichtig bij het schouwen. Wanneer de eitjes op het punt staan om uit te komen wordt de luchtkamer wat groter/schever en zul je barstjes gaan zien en je zal het eitje horen piepen. Wanneer dit zo is zal het eitje in de meeste gevallen binnen 24 uur uitkomen.

jongen

Wanneer de jongen uit het ei zijn gekomen moet je ervoor zorgen dat de ouders voldoende eivoer tot hun beschikking hebben. De 1e dag leven de jongen nog van de eierdooier maar daarna zullen de ouders gaan voeren, dus zorg dat ze altijd voldoende voer en water tot hun beschikking hebben! De eerste 2 weken zijn het meest cruciaal voor de jongen, ze groeien erg snel en als ze een paar dagen oud zijn kan je je eigenlijk nog niet voorstellen wat een mooie vogels het uiteindelijk gaan worden. Tussen de 4 en 5 weken zullen de jongen uitvliegen en ook beginnen met zelf wat te eten, tot ze 6 weken oud zijn worden ze vooral nog door de man bijgevoerd. Met 8 weken zijn de meeste valkparkieten zelfstandig.Jong van Yoshi & Olli net geringd.
Meer info over ringen is hier te vinden!

Chico & Snowy inspecteren het broedblok

Chico in het blok met eitjes

Jong net uit het ei, nog niet opgedroogd

Yoshi met donsjes!

Jong waarbij de pennen door beginnen te komen

 Hetzelfde jong als op de foto hiernaast. Bijna helemaal in de veren.


Weer hetzelfde jong, alleen nu 7,5 week oud!