Home » Info » Ringen

ringen

Bij valkparkieten is het niet verplicht om de vogel te ringen. Toch wordt dit door de meeste kwekers gedaan, elke kweker heeft zijn eigen kweeknummer en de vogels zijn zo in het nest al goed te herkennen (als ze nog niet in de veren zitten). Dit geeft ook meer zekerheid over de leeftijd, elke jaar heeft zijn eigen kleur ring. Deze kleuren zijn terug te vinden op de site van de vogelbond, ook staat het jaartal altijd op de ring.

Mocht je vogel dus wegvliegen en hij wordt gevonden door iemand anders, is door het ringnummer altijd de kweker terug te vinden! De meeste kwekers houden hiervan een administratie bij dus is uiteindelijk de eigenaar ook weer te achterhalen. Het is dus belangrijk om dit nummer ergens op te schrijven, dan weet je of het inderdaad om jou valkje gaat! Al onze vogels krijgen bij de verkoop een certificaat mee en hiermee kun je dus ook aantonen dat het om jou valkparkiet gaat.

Wij zijn zelf lid bij de NBvV en wij hebben als kweeknummer: 6 TRP
Onze ringen beginnen met NB en 15 onder elkaar, dit betekend dat de ring van de NBvV afkomt en dat het gaat om een vogel geboren in 2015 (de ring is paars van kleur, daaraan kan je tevens het jaartal zien). Daarna komt het kweeknummer: 6 TRP, dan weten we dat het gaat om een valkje die door ons gekweekt is. Als laatste krijg je het volgnummer, dan weet je het hoeveelste jong het is van dat jaar. Wij beginnen elk jaar opnieuw met volgnummers, dit is net wat de kweker zelf wil. Sommige kwekers doen dit niet.

Jong dat net is geringd