Home » Info » Voeding

Voeding

Zaadmengsel
De basisvoeding voor de valkparkiet bestaat uit een zadenmengeling voor grote parkieten met óf zonder zonnepitten. Wanneer je kiest voor voeding met zonnepitten moet je er goed op letten dat ze niet alleen de lekkerste dingen (de zonnepitten!) eruit gaan zoeken! Om deze reden ook nooit teveel voeren dat ze niet selectief kunnen gaan eten en alle zaden binnenkrijgen. Wanneer ze teveel zonnepitten binnen krijgen worden de vogels ook snel te dik.

Pellets
Je kunt er ook voor kiezen om pellets te voeren, al dan niet in combinatie met een zadenmengeling. Het voordeel van pellets is dat de vogel niet kan selecteren en er dus zeker geen tekorten kunnen ontstaan. Daar in tegen is het soms wel lastig om een vogel die zaadjes gewend is pellets te leren eten. Wanneer ze dit van jongs af aan meekrijgen zal dit een stuk makkelijker gaan.

Vers voer
Naast de zaden en/of pellets mogen valkparkieten ook vers voer, een stukje fruit (niet teveel ivm. de suikers) denk aan: appel, peer, mandarijn, druifje. Geen geen pitten van fruit, deze kunnen giftige stoffen bevatten! Groentes vinden ze vaak ook lekkers, denk dan aan: broccoli, boontjes, wortel, peterselie, komkommer etc. Sommige valkjes willen soms echt géén groenvoer eten, let er wel op dat als je het aanbied, je het ook weer wel haalt voordat het bederft. Bouw het groenvoer ook langzaam op als ze dit nog niet gewend zijn, geef er ook nooit teveel van want dan kan de diarree raken.


Trosgierst
Trosgierst is voor ik kan wel zeggen alle valkparkieten echt een lekkernij! Het is vooral voor jonge valkjes ideaal om ze te leren zelfstandig te worden met eten. Geef dit aan volwassen vogels niet te vaak! Max. 2 strengen per week, anders heb je ook weer kans dat ze te eenzijdig gaan eten en niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.


Eivoer
Eivoer is een krachtvoer dat dierlijke eiwitten en vitaminen bevatten. Je hebt veel soorten eivoer en ook speciaal eivoer voor grote parkieten, hier zitten vaak ook wat insecten doorheen wat ze vaak erg lekker vinden. Eivoer is vooral belangrijk ter ondersteuning tijdens de rui en het kweken. Je hebt verschillende soorten eivoer, dat al kant en klaar is en eivoer dat je nog vochtig moet maken. Dit staat altijd op de verpakking dus kijk goed welk eivoer je geeft. Als je eivoer geeft dat je nog vochtig moet maken moet je opletten dat dit niet bederft en regelmatig verversen.


Mineralen
Valkparkieten moeten altijd de beschikking hebben om mineralen tot zich te kunnen nemen. Hiervoor zijn speciale mineralen blokjes te koop. Dit zijn vaak roze of witte blokjes die je aan de tralies kunt hangen. Hier knagen ze dan stukjes af naar behoefte, dit is ook erg goed voor de snavel.


Maagkiezel
Aangezien vogels geen 'tanden' hebben om hun voer te vermalen maar een spiermaag moeten ze ook altijd beschikking hebben tot maagkiezel. Maagkiezel zijn eigenlijk steentjes die ervoor zorgen dat de voeding die ze tot zich nemen vermalen wordt in de maag. Is er geen maagkiezel aanwezig kan de spiermaag verslappen en de vogel problemen krijgen met de spijsvertering. Dit altijd aanbieden in een apart bakje (evt. in combinatie met grit) zodat ze dit naar behoefte kunnen eten.


Grit
Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende calcium binnenkrijgt moet je altijd een bakje met grit hebben (evt. in combinatie met maagkiezel) dit pikken zij naar behoefte en is vooral erg belangrijk tijdens de kweek. Dit zorgt dan ook voor een goede eierschaal en skeletopbouw van de jongen, een sepia blok is ook goed voor de calciumbehoefte en ook voor de snavel. Calcium kan ook via een supplement worden gegeven door het (ei)voer of het water.


Lekkernij
Als lekkernij kan je de vogel dus trosgierst geven, daarnaast vinden ze zonnepitjes, gepelde haver, een droog crackertje of een stukje hard brood ook erg lekker. Net zoals bij al het lekkers geldt er niet teveel van voeren.


Water
Natuurlijk moet een valkparkiet, net als elk ander dier, dagelijks een vers bakje water krijgen. Zorg ervoor dat dit niet te koud of te warm is. Let er ook op dat er niet teveel uitwerpselen in het water terecht komen, dit kan weer zorgen voor bacteriën bij de vogel. Dit altijd op tijd verversen!

Gepelde haver

Zaadmengeling met zonnepitten. Deze geven wij aan onze valkparkieten.

Nutribird pellets

Birdie trosgierst aan het eten

Eivoer voor grote parkieten

Maagkiezel

Grit

Chico op z'n bakje met gepelde zonnepitjes!