Home » Info » Ziekte

ziekte

Het herkennen van een zieke valkparkiet kan soms erg lastig zijn! Het zijn prooidieren en laat het dus niet snel merken wanneer ze iets onder de leden hebben. Het is dus van belang het standaard gedrag van je vogel goed te leren kennen, zo zul je ook sneller merken als je vogel ziek is. Als het vaak al erg duidelijk is dat de vogel ziek is, dan is het vaak al langer niet in orde. Maar hoe kun je nou wel herkennen of jou vogel iets onder de leden heeft? Hieronder een opsomming met symptomen:

 • De vogel heeft veel of juist erg weinig eetlust
  De meeste vogels eten het meeste in de ochtend, aan te raden is dus ook dagelijks het voedsel te verversen in de ochtend. 
 • De vogel drinkt veel meer of juist veel minder dan normaal
  Valkparkieten zie je niet erg vaak drinken daar ze niet veel vocht nodig hebben, toch is het van belang dit goed in de gaten te houden!
 • Vogel valt af zonder aantoonbare reden
  Het is natuurlijk lastig te zien als je vogel afvalt daar dit vaak altijd langzaam aan gebeurt, toch is het aan te raden je valkparkiet regelmatig te weten zodat je weet wat een normaal gewicht is voor jou valkje. Zo zul je ook eerder merken als je vogel ineens afvalt. Bij een magere vogel is het borstbeen ook te zien en duidelijk te voelen.
 • De vogel zit bol
  Een vogel die even bol zit is niks ergs, dit doen ze vaak voor het slapen/dutten. Ook na het badderen kan dit het geval zijn om de veertjes goed te doen en zichzelf warm te houden. Wanneer een vogel er echt ziek uitziet en bol zit is dit natuurlijk wel een reden tot ingrijpen!
 • Vogel slaapt op 2 pootjes
  Een gezonde vogel slaapt altijd op 1 pootje! Het andere pootje zit dan verstop tussen de veertjes, een vogel die op 2 pootjes slaapt voelt z'n eigen niet goed en is ziek! 
 • Vogel zit in een hoekje of veel op de grond
  Een vogel brengt de meeste tijd door op z'n zitstokken, een vogel die dus veel tijd op de grond doorbrengt of in een hoekje is een zieke vogel! Vaak gaat dit gepaard met bol zitten. 
 • Afscheiding uit de neus en/of ogen of veel niezen
  Dit kan betekenen dat de valkparkiet verkouden is of een infectie onder de leden heeft.

 

Het is altijd belangrijk het gedrag van je vogel goed in de gaten te houden! Merk je een verandering in het gedrag is dit een teken om het nog beter in de gaten te houden. Vertrouw je het niet neem dan altijd contact op met een (vogel)arts!

Hier vind je een lijst met vogelartsen